19 marca, 2016

Rosołek z uszkami (domowe lekarstwo)

Rosołek z uszkami (domowe lekarstwo)
Comments: 5
Tagi: , , , , ,

Zdarza się (nawet wiosną i latem), że popadniemy w przeziębienie, grypę lub inną chorobę… Momentami człowiek nie ma już ani sił, ani ochoty dalszej walki, nie chcę jeść… Jest jednak coś, co od wieków podaje się chorym – mianowicie smakowity ROSOŁEK, król polskich niedzieli. Rosół najczęściej robi się z drobiu; może być to kura, czy kurczak, indyk, gęś, perliczka, ale nie tylko; wszędzie na Świecie mięsny wywar na warzywach dodaje sił i energii do walki z wszelakimi chorobami. Podawany na gorąco wywar dodaje sił i witalności najbardziej wykończonym i wycieńczonym organizmom; ale jest jeden warunek: musi być domowy (gotowany prosto od serca).

 

A co do środka? Na ogół przyjęło się w Polsce, że rosół podaje się z domowym makaronem jajecznym (niektórzy robią go z ryżem), ale tak naprawdę do tej zupy, stosuje się najprzeróżniejsze dodatki, np.: uszka, tortellini, lane kluski, pierożki z nadzieniem i wiele innych;
słowem jednym rosół pasuje do wszystkiego! 🙂

 

Gotowanie rosołu to tradycja – ceremonia. Aby uwarzyć go idealnie, niektórzy zaczynają już dzień wcześniej.
Krążą legendy i mity o przypiekanej do czarna cebuli; czosnku; albo z kolei świeżych ziołach,
ale z kuchnią jest dokładnie, jak z Nami – Ludźmi, ile Osób, tyle różnych szkół gotowania!

 

Najważniejsze, że poza walorami smakowymi i wykwintnymi; ROSÓŁ jest znakomitym lekarstwem i pamiętajcie o tym, kiedy tylko poczujecie się gorzej.

A Wy jaki macie przepis na swój ulubiony rosół?

Podzielcie się z nami w komentarzach pod artykułem. 😉

 

Redakcja Kucharex.pl

Kucharex-pl-znak-wodny

print

5 komentarzy

5 thoughts on “Rosołek z uszkami (domowe lekarstwo)”

  • BeatkaB.
    Marzec 20, 2016 at 10:10 am

    Rosół idealny na każdy obiadek rodzinny, zwłaszcza po kościółku, lodach i spacerku w Niedzielę, polecam z makaronikiem domowej roboty… mniam! ;))

    • Marzec 20, 2016 at 10:12 am

      Pięknie powiedziane, a jak robi Pani makaronik? 🙂

      • BeatkaB.
        Marzec 20, 2016 at 10:17 am

        Do miski wrzucamy ok. szklanki (~100g) maki pszennej 1-2 jajka
        szczypta soli, odrobinka wody i kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju —> teraz musimy wymieszać, zagnieść ciasto , rozgnieść wałkiem i pokroić na makaroniki , gotowe do wyschnięcia! :] Smacznego!

        • Marzec 20, 2016 at 11:38 am

          Brzmi smacznie i zdrowo, na pewno wypróbujemy! 🙂

  • Smaczne&Zdrowe
    Marzec 19, 2016 at 7:58 pm

    Ja daję dużo czosnku, na zdrówko! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *