MASŁO – coś bez czego trudno byłoby Nam wyobrazić sobie rarytaśnej, smacznej i domowej kuchni…
Idealny przyjaciel świeżego i chrupiącego chleba, nieodłączny składnik ciast i wypieków, idealny do smażenia, gotowania, pieczenia i ucierania na zimno…
Jak możesz rozpoznać prawdziwe masło? 🙂
-
Przede wszystkim nazwa masło – jest zastrzeżona dla produktow mlecznych posiadających w swoim składzie tłuszcz mleczny mieszczący się w zakresie od 80% do 90%, maksymalnie 16% wody oraz ok. 2% suchej beztłuszczowej masy mleka.a.) Prawdziwe masło, jak wskazują dane u góry, musi spełniać ścisłe kryteria.
b.) Produkty o innej nazwie, niż masło – po prostu masłami nie są! 😉
c.) Smak prawdziwego masła jest rozpoznawalny – spróbuj to wytestować kosztując osełkę maślaną na przemian z margaryną! 🙂
Czy możesz zrobić sam(a) masło w domu?
Oczywiście. 🙂 Jak Nasze Babki i Dziadkowie robili, to my też możemy! 😉 Wbrew pozorom nie musimy wcale mieszkać na wsi, paść i doić krówki, a żeby nazbierać świeżej swojskiej śmietany (chociaż taka jest oczywiście najlepsza i najsmaczniejsza 😛 ).
Przepis na domowe masło? Proszę bardzo!
Do zwykłego słoika z nakrętką wlej zimną (lub zmrożoną) gęstą i najtłuszczą śmietanę, jaką znajdziesz w sklepie (jeśli masz dostęp do swojskiej śmietany, jaką mają czasami w miastach np. sklepy ekologiczne lub szczęśliwym trafem Twoja sąsiadka ma krówkę – świetnie – kup jej, ile się da). Wlaną śmietanę w słoiku zakręć szczelnie (sprawdź, czy słoik jest szczelny) i… TRZEP, trzep, trzep słoikiem, dopóki ze śmietany nie utworzy się… MASŁO! 🙂 SMACZNEGO!
Koniecznie dajcie Nam znać, jak Wam poszło! 😀
Jesli uda nam sie kupic slodka smietane, a o to co raz latwiej nawet w miastach, na rynku, bazarze, czy przy okazji odbywajacych sie roznorodnych jarmarkow i targow zywnosci, mozemy zrobic maslo sami. Prawdziwe maslo niestety nie moze byc tanie, jak przemyslowo wytwarzana margaryna z tanich, utwardzonych olejow roslinnych.