Pomiń i przejdź do zawartości (naciśnij enter)
SKŁADNIKI
- 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 7 ziarenek pieprzu
- 2 cebulki szalotki
- 4 gałązki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżka oliwy extra vergine
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać umytego pora. Wlać wodę i zagotować.
- Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i pietruszkę. Zmniejszyć ogień.
- Cebulki obrać i położyć na palniku kuchenki i opalić ją ogniem (około 1 – 2 minuty), włożyć do garnka z warzywami.
- Dodać oliwę z oliwek. Garnek przykryć pokrywą, ale niedokładnie – pozostawić uchyloną.
- Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, aż do miękkości warzyw.
- Po ugotowaniu odcedzić i od razu wykorzystywać do sporządzania zup lub zagotować i zamknąć w słoiki.
(Po ostudzeniu trzymać w lodówce do 2 tygodni.)
Smacznego! 🙂
Aby móc świadczyć swoim Użytkownikom usługi na najwyższym poziomie, portal Kucharex.pl wraz ze wszystkimi swoimi serwisami korzysta z plików "cookies" - czyli tzw. "ciasteczek". :-) Dalsze korzystanie z naszych witryn oznacza przez to zgodę korzystających; jak również zaakceptowanie w pełni: regulaminu portalu i polityki prywatności. Życzymy Wam przepysznej zabawy na naszych stronach. Smacznego! :-)OKPrzeczytaj więcej informacji