Rewelacyjnie smaczne i pożywne. Zdrowe, uniwersalne i przydatne praktycznie w każdej kuchni (oprócz wegańskiej). Choć zwykło się je krytykować i podawać mity, takie jak np.: “pij mleko, a będziesz kaleką” – to jednak Ci, którzy piją je codziennie cieszą się zdrowiem, silnymi kośćmi oraz pięknym uśmiechem. Ale nie tylko! 🙂 Dzisiaj przekonacie się, jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma dla Nas mleko?
A zatem…
Zacznijmy od tego, że każdy organizm potrzebuje wapnia i białka, jako trwałego budulca. Potrzebują go wszystkie komórki w Twoim ciele, jak i mózg. Poza (w większości) WODĄ, składamy się również z białek. Nasze DNA – to przecież również swoiste białka zwierzęce. W związku z tym picie mleka, jest normalną, silną procedurą odbudowywania SIEBIE.
ZALETY, jako ważne fakty naukowe…
Spróbujmy wymienić co właściwie jeszcze zawiera w sobie MLEKO?!
Na pewno będą to:
-
wymienione powyżej białka, które odpowiadają za budowę naszego organizmu,
-
lipidy, czyli związki organiczne (znienawidzone cholesterol & triglicerydy), są bardzo ważne dla naszej skóry; odpowiadają za efekt ochronny, przed odparowaniem wody z naszego ciała, jak również chronią przed zewnętrznymi zagrożeniami dla naszego ciała, takimi jak: wiatr, zimno, czy nawet promieniowanie słoneczne,
-
również wspomniany już wapń, jako budulec naszych kości i zębów,
-
kwas mlekowy – który wspomaga produkcję kolagenu (włosy, paznokcie, regeneracja ciała i skóry)
-
witamina A, która jest niezwykle ważna dla naszego wzroku,
-
witamina B12, które zapewnia właściwy balans w organizmie i działa antydepresyjne
-
minerały takie, jak potas, fosfor, czy magnez
-
nienasycone kwasy tłuszczowe, które m. in. rozszerzają nasze naczynia krwionośne, działając w ten sposób również przeciwzapalnie, odbudowują utracony nabłonek, wspierają nasz prawidłowy metabolizm,
-
pozostałe witaminy (PP, E, D, K, C) oraz wiele pełniących ważne role, witamin z grupy B,
-
witamina D, która wspomaga budowę kości i zapobiega chorobom nowotworowym.
Więc szklanki w górę i do DNA! 😀
Smacznego! 🙂
Artykuł i grafikę przygotował
Karol Juchniewicz
Szef Redakcji Naczelnej