Rewelacyjnie smaczne i pożywne. Zdrowe, uniwersalne i przydatne praktycznie w każdej kuchni (oprócz wegańskiej). Choć zwykło się je krytykować i podawać mity, takie jak np.: “pij mleko, a będziesz kaleką” – to jednak Ci, którzy piją je codziennie cieszą się zdrowiem, silnymi kośćmi oraz pięknym uśmiechem. Ale nie tylko! 🙂 Dzisiaj przekonacie się, jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma dla Nas mleko?

A zatem…

 

Zacznijmy od tego, że każdy organizm potrzebuje wapnia i białka, jako trwałego budulca. Potrzebują go wszystkie komórki w Twoim ciele, jak i mózg. Poza (w większości) WODĄ, składamy się również z białek. Nasze DNA – to przecież również swoiste białka zwierzęce. W związku z tym picie mleka, jest normalną, silną procedurą odbudowywania SIEBIE.

 

ZALETY, jako ważne fakty naukowe…

Spróbujmy wymienić co właściwie jeszcze zawiera w sobie MLEKO?!

Na pewno będą to:

  • wymienione powyżej białka, które odpowiadają za budowę naszego organizmu,

  • lipidy, czyli związki organiczne (znienawidzone cholesterol & triglicerydy), są bardzo ważne dla naszej skóry; odpowiadają za efekt ochronny, przed odparowaniem wody z naszego ciała, jak również chronią przed zewnętrznymi zagrożeniami dla naszego ciała, takimi jak: wiatr, zimno, czy nawet  promieniowanie słoneczne,

  • również wspomniany już wapń, jako budulec naszych kości i zębów,

  • kwas mlekowy – który wspomaga produkcję kolagenu (włosy, paznokcie, regeneracja ciała i skóry)

  • witamina A, która jest niezwykle ważna dla naszego wzroku,

  • witamina B12, które zapewnia właściwy balans w organizmie i działa antydepresyjne

  • minerały takie, jak potas, fosfor, czy magnez

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, które m. in. rozszerzają nasze naczynia krwionośne, działając w ten sposób również przeciwzapalnie, odbudowują utracony nabłonek, wspierają nasz prawidłowy metabolizm,

  • pozostałe witaminy (PP, E, D, K, C) oraz wiele pełniących ważne role, witamin z grupy B,

  • witamina D, która wspomaga budowę kości i zapobiega chorobom nowotworowym.

 

Więc szklanki w górę i do DNA! 😀
Smacznego! 🙂

 

Artykuł i grafikę przygotował

Karol Juchniewicz

Szef Redakcji Naczelnej


print