Spragniony zdrowej, pysznej, mlecznej i domowej słodyczy?
Poznaj tradycyjny przepis na kaszkę manną z owocami! 🙂

Do dzieła! 🙂

 

Na początku przygotujmy niezbędne składniki dla tego przepisu:

1. Małe opakowanie “kaszy manna”.
2. Mleko.
3. Masło (prawdziwe).
4. Cukier waniliowy.
5. Cukier i/lub prawdziwy miód.
6. Owoce (wedle uznania i wyboru).
7. Syrop malinowy / ew. cynamon / mięta do ozdoby.
8. Opcjonalnie również śmietanka kremówka.

Zagotuj mleko, podczas podgrzewania dodaj kilka łyżeczek masełka, szczyptę cukru oraz wanilii.
Jeśli robisz kaszkę ze śmietaną kremówką dodaj na ok. odrobinę dla bardziej kremowego smaku.

Proporcje kasza – mleko i szczegóły sporządzania znajdziesz na opakowaniu kaszki manny.
Do wrzącego mleka dosypujesz kaszę i mieszasz, aż zgęstnieje (na tyle; ile lubisz); jeśli wolisz bardziej gęsto gotuj dłużej i dosypuj więcej kaszy, ale nie przesadzaj, bo się “przyjara razem z garnkiem”! 😉

couscous-with-raspberries-226449

Przelej kaszę z garnka do salaterki, posyp cukrem i ostudź.
Następnie dodaj swoje ulubione owoce (leśne, pokrojone banany, truskawki – co lubisz).

Możesz posypać całość odrobina cynamonu dla podkreślenia smaku i waloru estetycznego.
Kropla syropu z malin i listek mięty również podkreśli piękno spożywanego deseru.

Posiłek zalecany codziennie każdemu, kto kocha dobre i zdrowe jedzenie!
Smacznego i na zdrowie!

 Życzy…

red napisKucharex pl (w centrum gotowania)

print