Przepis na bulion warzywny

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 7 ziarenek pieprzu
  • 2 cebulki szalotki
  • 4 gałązki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

PRZYGOTOWANIE

  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać umytego pora. Wlać wodę i zagotować.
  • Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i pietruszkę. Zmniejszyć ogień.
  • Cebulki obrać i położyć na palniku kuchenki i opalić ją ogniem (około 1 – 2 minuty), włożyć do garnka z warzywami.
  • Dodać oliwę z oliwek. Garnek przykryć pokrywą, ale niedokładnie – pozostawić uchyloną.
  • Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, aż do miękkości warzyw.
  • Po ugotowaniu odcedzić i od razu wykorzystywać do sporządzania zup lub zagotować i zamknąć w słoiki.
    (Po ostudzeniu trzymać w lodówce do 2 tygodni.)

Smacznego! 🙂