Twarde, chrupiące, aromatyczne, pyszne orzechy… Jak tu ich nie lubić. Ale główne powody dla których powinniśmy stosować orzechy w naszej diecie nie będą wszakże tylko związane z walorami smakowymi. Orzechy – to głównie ZDROWIE. 🙂
Co takiego zawierają w sobie orzechy?
Orzechy – to głęboka kopalnia minerałów dla Twojego organizmu. W zależności od odmiany, tj. rodzaju orzecha – wartości odżywcze będą nieco odmienne. Zatem po kolei… Poznajmy 5 najbardziej popularnych rodzajów orzechów oraz ich wartości odżywcze. 😉
Wartości odżywcze orzechów włoskich
Zacznijmy od włoskiego uwodziciela. Orzech włoski jest owocem bardzo bogatym w źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego (zawiera go bowiem: 34,59 g na 100 g) oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Ten rodzaj orzecha bogaty jest również w potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Zawiera sporo folianów oraz witamin z grupy B. Orzechy włoskie są bogatym rezerwuarem aminokwasów. Orzechy włoskie poprawiają pracę naszego mózgu i zwiększają jego jakość pracy. Poza tym orzechy włoskie chronią układ krążenia i co ważne – zmniejszają ryzyko raka!
Wartości odżywcze orzechów nerkowca
Wg najnowszych badań wyciąg z orzechów nerkowca stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, a co za tym idzie – poprawia się wrażliwość tkanek na insulinę. Powyższy typ orzechów wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także dbają o kondycje naczyń krwionośnych. Poza tym nerkowce to również ogromna skarbnica potasu (660 mg/100 g), który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że nasze serca biją regularnie. Można w nich znaleźć także magnez (292 mg/100 g), który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Poza tym nerkowce zawierają w sobie witaminę K (34,1 µg/100 g), która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia. Warto jest przy tym wiedzieć, że nerkowce (podobnie jak inne orzechy) są rekomendowane w diecie DASH, czyli diecie zapobiegającej nadciśnieniu oraz polecane są osobom nerwowym i pobudzonym.
Wartości odżywcze orzechów ziemnych (arachidowych)
Fiststaszki (pod warunkiem, iż są w wersji nieprzetworzonej) zawierają w sobie mnóstwo witamin oraz minerałów, więc warto włączyć je do diety. Orzeszki ziemne są bardzo dobrym źródłem witaminy B2, czyli ryboflawiny, odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku. Worzechach arachidowych znajdziemy również sporo innych witamin z grupy B, między innymi witaminy B6 – pirydoksyny (która uczestniczy min. w przemianach glukozy w glikogen oraz wpływa na ciśnienie krwi), a także witaminy B5 odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie komórek, min. przyspiesza gojenie się nam ran, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii wewnątrz organizmu, jak i zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz pokarmowy. Poprawia również cerę, pigmentację i nasz stan włosów.
Wartości odżywcze orzechów pistacji
Pistacje – to właściwie prawdziwa bomba witaminowa. Są cennym źródłem witamin z grupy B. Na tle innych gatunków orzechów, pistacja wyróżnia się bogatą zawartością witaminy B6. Oprócz tego pistacje przechowują w sobie biotyny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz kwasu pantotenowego. Obok witamin, pistacje są magazynem ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu minerałów. Zalicza się do nich: potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez, mangan. Pistacje są przez wiele osób cenione za swe właściwości antyoksydacyjne, a to za sprawą przeciwutleniaczy, które posiadają w swym składzie. To jeden z produktów spożywczych o największym potencjale antyoksydacyjnym. Orzeszki pistacjowe zawierają szalenie wysoki poziom gamma-tokoferolu, to jest odmiany witaminy E, która powszechnie uważana jest za witaminę młodości. 🙂 To jedyne orzechy, które zawierają aż tak znaczącą ilość karotenoidów, mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Luteina oraz zeaksantyna to bardzo pożądane barwniki roślinne charakteryzujące się korzystnym działaniem na wzrok. Poza tym, pistacje to świetne źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Wartości odżywcze orzechów laskowych
Orzechy laskowe posiadają w sobie: fosfor, wapń, magnez oraz potas. Zapewnią one prawidłową gospodarkę hormonalną, odpowiednią mineralizację kości i pobudliwość mięśni. Ten rodzaj orzechów zwierera dość sporą ilość tłuszczów, zwłaszcza nienasyconychkwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę serca oraz regulację stężenia cholesterolu we krwi.
Smacznego chrupania orzechów wszelakich,
życzy Wam Redakcja Portalu
Bibliografia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/nerkowce-orzechy-nerkowca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_38634.html
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,orzeszki-ziemne-arachidowe-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html
http://bonavita.pl/pistacje-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-niskokalorycznych-orzechow
http://bonavita.pl/orzechy-laskowe-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-kalorie