„MIGDAŁOWIEC” – ciasto z migdałów z kremem migdałowym
(bez białej mąki i białego cukru)
– #SamoZdrowie & #KreatywneGotowanie
Krok 1. Biszkopt migdałowy:
- 200 g zmielonych migdałów,
- 200 g cukru kokosowego – zmielonego na puder,
- 6 jajek,
- 1 niepełna łyżka cynamonu,
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania ciasta (biszkoptu migdałowego):
Puszyste ciasto migdałowe bez mąki i białego cukru
- Migdały lub płatki migdałowe mielimy na proszek – albo korzystamy z gotowych, zmielonych migdałów.
- Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia oraz olejem kokosowym.
- Rozbijamy 6 jaj i oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ubijamy z cukrem kokosowym na kremową masę. Następnie dodajemy pastę waniliową, cynamon oraz zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy je do masy migdałowej. Całość ostrożnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
- Ciasto pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC przez około 55 minut – aż do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w otwartym piekarniku. Po czym przekładamy je na kratkę do ostatecznego wystudzenia (przed nakładaniem kremu).
Krok 2. Krem migdałowy:
- 250 ml śmietany kokosowej,
- 1/2 szklanki cukru kokosowego,
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii,
- sok z połówki soczystej pomarańczy,
- 100 gram zmielonych migdałów (mąki migdałowej).
Sposób przygotowania kremu migdałowego:
- Domiski wrzuć wszystkie składaniki.
- Mieszaj mikserem ok. 15 min. aż do zagęszczenia kremu.
Krok 3. Sposób przygotowania tortu migdałowego:
Na wierzchu smarujemy kremem i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 h przed podaniem.