„MIGDAŁOWIEC” – ciasto z migdałów z kremem migdałowym
(bez białej mąki
i białego cukru)
#SamoZdrowie & #KreatywneGotowanie

Krok 1. Biszkopt migdałowy:

  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 200 g cukru kokosowego – zmielonego na puder,
  • 6 jajek,
  • 1 niepełna łyżka cynamonu,
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania ciasta (biszkoptu migdałowego):

Puszyste ciasto migdałowe bez mąki i białego cukru

  1. Migdały lub płatki migdałowe mielimy na proszek – albo korzystamy z gotowych, zmielonych migdałów.
  2. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia oraz olejem kokosowym.
  3. Rozbijamy 6 jaj i oddzielamy żółtka od białek.
  4. Żółtka ubijamy z cukrem kokosowym na kremową masę. Następnie dodajemy pastę waniliową, cynamon oraz zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy je do masy migdałowej. Całość ostrożnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC przez około 55 minut – aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w otwartym piekarniku. Po czym przekładamy je na kratkę do ostatecznego wystudzenia (przed nakładaniem kremu).

Krok 2. Krem migdałowy:

  • 250 ml śmietany kokosowej,
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego,
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii,
  • sok z połówki soczystej pomarańczy,
  • 100 gram zmielonych migdałów (mąki migdałowej).

Sposób przygotowania kremu migdałowego:

  1. Domiski wrzuć wszystkie składaniki.
  2. Mieszaj mikserem ok. 15 min. aż do zagęszczenia kremu.

 

Krok 3. Sposób przygotowania tortu migdałowego:

Na wierzchu smarujemy kremem i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 h przed podaniem.

Smacznego! ?