Składniki (porcja dla min. 4 osób z dokładką)
- 4 dorodne pory
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 cebulki szalotki
- 2 duże ziemniaki
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej lub czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 l rosołu warzywnego
- 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa włoskie zioła (do grzanek)
Przygotowanie zupy (krok po kroku):
- Pory umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki pokroić w kostkę, a szalotkę posiekać. Na oleju kokosowym obsmażyć pory i szalotkę.
- Następnie wlać rosół warzywny i dodać ziemniaki. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Zupę zmiksować na jednolity krem, dodać śmietanę kokosową,doprawić do smaku pieprzem, kminkiem, solą czosnkową i gałką muszkatołową i ponownie zagotować.
- Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, skrapiając oliwą i przyprawą (włoskie zioła). Grzanki przełożyć do miski. Zupę podawać z grzankami.