Królewska zupa KREM z PORÓW na warzywnym bulionie (wege)

Składniki (porcja dla min. 4 osób z dokładką)

  • 4 dorodne pory
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 duże ziemniaki
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej lub czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 l rosołu warzywnego
  • 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa włoskie zioła (do grzanek)

Przygotowanie zupy (krok po kroku):

  1. Pory umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki pokroić w kostkę, a szalotkę posiekać. Na oleju kokosowym obsmażyć pory i szalotkę.
  2. Następnie wlać rosół warzywny i dodać ziemniaki. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  3. Zupę zmiksować na jednolity krem, dodać śmietanę kokosową,doprawić do smaku pieprzem, kminkiem, solą czosnkową i gałką muszkatołową i ponownie zagotować.
  4. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, skrapiając oliwą i przyprawą (włoskie zioła). Grzanki przełożyć do miski. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego! 🙂