MASŁO – coś bez czego trudno byłoby Nam wyobrazić sobie rarytaśnej, smacznej i domowej kuchni…

Idealny przyjaciel świeżego i chrupiącego chleba, nieodłączny składnik ciast i wypieków, idealny do smażenia, gotowania, pieczenia i ucierania na zimno…

 

Jak możesz rozpoznać prawdziwe masło? 🙂

  1. Przede wszystkim nazwa masło – jest zastrzeżona dla produktow mlecznych posiadających w swoim składzie tłuszcz mleczny mieszczący się w zakresie od 80% do 90%, maksymalnie 16% wody oraz ok. 2% suchej beztłuszczowej masy mleka.a.) Prawdziwe masło, jak wskazują dane u góry, musi spełniać ścisłe kryteria.

    b.) Produkty o innej nazwie, niż masło – po prostu masłami nie ! 😉

    c.) Smak prawdziwego masła jest rozpoznawalny – spróbuj to wytestować kosztując osełkę maślaną na przemian z margaryną! 🙂

Czy możesz zrobić sam(a) masło w domu?

Oczywiście. 🙂 Jak Nasze Babki i Dziadkowie robili, to my też możemy! 😉 Wbrew pozorom nie musimy wcale mieszkać na wsi, paść i doić krówki, a żeby nazbierać świeżej swojskiej śmietany (chociaż taka jest oczywiście najlepsza i najsmaczniejsza 😛 ).

Przepis na domowe masło? Proszę bardzo!

Do zwykłego słoika z nakrętką wlej zimną (lub zmrożoną) gęstą i najtłuszczą śmietanę, jaką znajdziesz w sklepie (jeśli masz dostęp do swojskiej śmietany, jaką mają czasami w miastach np. sklepy ekologiczne lub szczęśliwym trafem Twoja sąsiadka ma krówkę – świetnie – kup jej, ile się da). Wlaną śmietanę w słoiku zakręć szczelnie (sprawdź, czy słoik jest szczelny) i… TRZEP, trzep, trzep słoikiem, dopóki ze śmietany nie utworzy się… MASŁO! 🙂 SMACZNEGO!

Koniecznie dajcie Nam znać, jak Wam poszło! 😀

 

Pyszne, swojskie pozdrowienia z maślanymi oczkami,

Redakcja Portalu

kucharex-podpis-email

print